1. Hoe is het idee ontstaan om mensen politiek uit te dagen met Bubbel Chat?
“In aanloop naar de verkiezingen in 2006 beseften we dat we in een behoorlijke bubbel leefden. Daarom lanceerden wij bij de verkiezingen in 2017 en 2021 de website waaromkiesjij.nl, die andersdenkenden met elkaar in contact brachten. Dat was een groot succes, met veel media-aandacht en honderdduizenden bezoekers. Ook toonden onderzoeken aan dat het wisselen van perspectieven op deze manier sympathie vergroot en depolariserend werkt. Ondanks het succes liepen we tegen twee obstakels aan: je moest altijd tegelijkertijd met iemand anders online zijn en het platform was gekoppeld aan de StemWijzer. Zodra de verkiezingen voorbij waren, stopte dus ook de toevoer van mensen. Dit bracht ons op het idee van de app. Dezelfde insteek, maar nu met de mogelijkheid om meerdere gesprekken tegelijk te voeren en wanneer het jou uitkomt. Eigenlijk net zoals bij een datingapp.”
"We realiseerden ons dat we in een behoorlijke bubbel leefden".
2. Welke feedback krijgen jullie van gebruikers?
“Die is heel verfrissend. Het vertrouwen in het vermogen van mensen om een normaal gesprek te voeren is afgenomen door invloeden van sociale media, de reguliere media en de politiek. Gebruikers verwachten heftige meningsverschillen, en zijn verrast dat de discussies constructiever zijn dan ze van tevoren dachten. Het interessante is dat mensen erachter komen dat hoewel ze op een totaal andere partij stemmen, ze het nog best vaak eens zijn met elkaar. Uit onderzoek blijkt dat we vooral het gevoel hebben gepolariseerd te zijn, maar dat het in de praktijk best meevalt. Dat is trouwens niet zozeer goed nieuws, want dat betekent dat de mate van affectieve-polarisatie (hoe we over elkaar denken) groter is dan de daadwerkelijke attitude-polarisatie. We hebben dus vaak het idee dat de anderen sterk verschillen in denkwijze, terwijl dit in werkelijkheid meevalt.”
"Gebruikers verwachten verhitte meningsverschillen en zijn verrast dat de discussies constructiever zijn dan ze van tevoren hadden gedacht."
3. Wat is de grootste uitdaging geweest in het ontwikkelen van de app?
“Dat zat ‘m in het succesvol naar buiten brengen van de app. Daarom hebben we twee advocaten bij ons team betrokken, die een ambassadeursnetwerk hebben opgezet. Dit netwerk bestaat nu uit dertien personen gelieerd aan verschillende politieke partijen, en vertegenwoordigt daarmee diverse politieke bubbels. Deze mensen hebben allemaal een ander perspectief op de maatschappij, maar delen het idee dat het belangrijk is om deze perspectieven te verbinden. Deze ambassadeurs brengen het concept nu onder de aandacht binnen hun achterban, waardoor we hopen onze boodschap nog verder te verspreiden.”
"We streven ernaar om gebruikers samen te brengen door communicatie, zonder dat ze noodzakelijkerwijs tot dezelfde mening komen."
4. Is een app hier wel de juiste manier voor – moeten we niet gewoon in het ‘echt’ met elkaar in gesprek?
“De app is natuurlijk geen vervanging voor fysieke gesprekken. Idealiter doen mensen dit ook in het echte leven, maar doe dat maar eens, buiten je bubbel stappen. Ons doel is dat mensen gewoon eens in gesprek gaan en denken: eigenlijk snap ik die persoon wel een beetje. We willen gebruikers samenbrengen in communicatie, zonder per se tot dezelfde mening te komen. Je mag het met elkaar oneens zijn. Sterker nog, graag zelfs! Maar wel met respect voor elkaars standpunten. Dat is de essentie van democratie.
5. Wat hopen jullie uiteindelijk te bereiken?
“Ons ultieme doel is het vergroten van begrip voor elkaars meningen om de polarisatie te verminderen. We streven ernaar om mensen bewust te maken dat het hebben van uiteenlopende meningen niet betekent dat je de ander haat of wantrouwt. Deze boodschap verspreidt zich makkelijk via mond-tot-mondreclame, maar we ondervinden uitdagingen omdat krachten zoals sociale media polarisatie versterken. Steeds meer politici stellen zich scherper op, en er zijn altijd mensen die profiteren van verdeeldheid. Wij willen mensen weerbaar maken tegen dit soort negatieve invloeden.”