1. Wat heeft energievergroening met AI te maken?
“AI is heel energie-intensief. Een tool als Chat GPT moet je ‘trainen’ om informatie te leren. Zie het als een dokter met 30 jaar ervaring. Die kun je een vraag stellen, waarop je antwoord krijgt, maar daaraan ging 30 jaar opleiding vooraf. De training van AI is gebaseerd op hetzelfde principe, maar dan in een kortere tijd. Al deze gegevensverwerking vereist een enorme hoeveelheid stroom, zeker op grote schaal.
Omdat het veel stroom kost, heeft het een grote impact. Normaliter wordt al deze opgewekte energie weggegooid. Wij zorgen dat de opgewekte energie niet wordt verspild, maar opnieuw wordt gebruikt om fossiele brandstoffen te vervangen bij de verwarming van gebouwen. We draaien op groene energie en gebruiken deze twee keer!”
"AI toont bestaande ideeën, het kan nog niet op eigen houtje nieuwe bedenken. Tenminste, nu nog niet."
2. Zijn er geen makkelijkere manieren om duurzamer te leven?
“Misschien verduidelijkt deze vergelijking het: Chat GPT draait op 10.000 processors. De uitstoot van één zo’n processor in een datacenter in een jaar is te vergelijken met 10.000 kilometer autorijden.
Voor de meeste mensen zal het niet de meest voor de hand liggende manier zijn om een positieve impact te maken, maar dit is iets waar wij in ons vakgebied tegenaan liepen. In wezen is het trainen van AI als het rijden van een SUV op de digitale snelweg. Er wordt veel warmte gegenereerd in een datacenter, waarna airconditioning wordt gebruikt om het af te koelen. Als thermodynamicus bestudeer ik energieveranderingen, met name de omzetting van warmte in energie. Daarom dacht ik al vroeg in dit proces: waarom wordt deze warmte verspild? We ontdekten toen een hele wereld waarvan we eerst geen weet hadden.”
3. Wat betekent AI op korte termijn voor ons?
“AI kan heel mooie dingen voor ons doen, maar het zal ook een grote impact hebben op bepaalde industrieën. Op korte termijn zullen we productiever worden, en sommige banen verdwijnen. AI is bij uitstek geschikt om helpdesk- en callcenterwerk af te handelen: 8 uur per dag 300 identieke vragen beantwoorden is geen taak die je aan het menselijk brein wilt overlaten. Natuurlijk roept deze verandering weerstand op, zoals alle veranderingen. Maar uiteindelijk komen we een stap dichter bij een betere levenskwaliteit voor iedereen.”
"Ik voorspel AI-faalangst: teksten niet meer zelf schrijven, omdat je denkt dat AI het toch beter kan. De impact op sociaal gebied zal groter zijn dan op ieder ander vlak."
4. Hoe zie je de toekomst voor je?
“Tot nu toe lukt het AI niet om de menselijke kwaliteit te evenaren en er zitten nog steeds flinke fouten in de uitkomsten. Echter, wanneer Artificial General Intelligence (AGI) volledig is ontwikkeld, kan een computer werken zoals een mens dat doet. Dat betekent dat het iets kan doen wat het nooit eerder heeft gedaan, zónder training of met maar heel gelimiteerde instructies. Er komt een tijd dat computers begrijpen hoe menselijke hersenen werken en dit kunnen nabootsen.
Of dat kwaad kan? Jazeker. Wanneer ik een tekst schrijf, betrap ik mezelf er nu al op dat ik denk: ga ik dit zelf schrijven of laat ik AI het doen? Het is een soort AI-faalangst, als het ware. Dat wordt nog lastig voor tieners: "Ik zal dit werkstuk toch nooit zo goed kunnen schrijven als AI dat kan, dus ik ga het niet eens proberen." De impact op sociaal gebied zal groter zijn dan op ieder ander vlak. Maar voor nu moeten we onthouden dat AI alleen bestaande ideeën kan recreëren; het kan nog geen nieuwe ideeën produceren. Nog niet, tenminste.”
Nieuwsgierig naar het werk van Leafcloud? Bekijk hun website https://www.leaf.cloud/