Door middel van een gratis onderwijsprogramma van 7 maanden, geleid door 50 hoogopgeleide vrijwilligers, helpt een school in Amsterdam gemotiveerde vluchtelingen, migranten, mensen met een handicap en langdurig werklozen om succesvolle carrières in webontwikkeling na te streven. Naast het aanleren van technische vaardigheden, biedt het programma ook training in soft skills, toegang tot conferenties en evenementen, en ondersteuning bij sollicitatietraining en het vinden van werk. Ik zit samen met Wouter om te praten over zijn leven, zijn motivatie om de arbeidsmarkt te diversifiëren, het succes van de gemeenschap bij HackYourFuture, wat hij heeft geleerd in de afgelopen 2,5 jaar, en wat het betekent om lid te zijn van A Lab.
Hallo Wouter, vertel eens iets over jezelf. Hoe ben je bij HackYourFuture terechtgekomen?
Ik werk nu 2,5 jaar bij HackYourFuture. Daarvoor heb ik journalistiek gestudeerd en een master in internationale betrekkingen (politicologie) behaald. Ik ben altijd geïnteresseerd geweest in economie en politiek, vooral in hoe we voorwaarden en kansen kunnen creëren voor mensen die helaas niet in de juiste omstandigheden zijn opgegroeid om de keuzes te maken die ze zouden willen maken.
Waar komt die gedrevenheid en interesse vandaan?
Voordat ik bij HackYourFuture begon, heb ik 4,5 jaar in de ontwikkelingshulp gewerkt. Veel van de veldgerelateerde projecten hadden goede bedoelingen, maar bereikten vaak niet de doelen die ze zouden moeten bereiken. Op een gegeven moment wilde ik gewoon deel uitmaken van een project waar ik echt in geloofde. Toen zag ik de vacature voor Partnership Manager bij HackYourFuture. Ik volgde de organisatie vanaf het begin en geloofde echt in haar missie. Ik kreeg de baan en verhuisde van Nairobi naar Amsterdam.
In Nederland is er veel vraag naar softwareontwikkelaars, maar er komen ook veel getalenteerde en gemotiveerde mensen naar Nederland die geen baan kunnen vinden. Wij combineren deze twee problemen in één oplossing. Mijn taak was om afgestudeerde studenten te helpen bij het vinden van werk. Het gaf me de kans om mensen te helpen kansen voor zichzelf te creëren. Vorig jaar werd ik Managing Director en momenteel werk ik samen met een zeer getalenteerd team van 4 fulltime medewerkers en meer dan 50 vrijwilligers, de ruggengraat van HackYourFuture.