Door te klikken 'Accepteer alle cookies', gaat u akkoord met het opslaan van cookies op uw apparaat om de navigatie op de site te verbeteren, het gebruik van de site te analyseren en te helpen bij onze marketinginspanningen. Bekijk onze Privacy Policy voor meer informatie.

Ontdek HackYourFuture: de programmeerschool voor vluchtelingen die zich inzet voor een diverse arbeidsmarkt.

Community

Verhalen van:

David Wouters

Interview door:

July 15, 2022

In de member story van deze maand praat ik met Wouter Kleijn (34), directeur van HackYourFuture. Deze non-profit organisatie, opgericht in 2016 door Gijs Corstens, biedt een programma voor mensen die te maken hebben gehad met uitdagende omstandigheden in hun leven, voor mensen met beperkte toegang tot onderwijs en voor mensen die moeite hebben met het vinden van een goedbetaalde baan.

Door middel van een gratis onderwijsprogramma van 7 maanden, geleid door 50 hoogopgeleide vrijwilligers, helpt een school in Amsterdam gemotiveerde vluchtelingen, migranten, mensen met een handicap en langdurig werklozen om succesvolle carrières in webontwikkeling na te streven. Naast het aanleren van technische vaardigheden, biedt het programma ook training in soft skills, toegang tot conferenties en evenementen, en ondersteuning bij sollicitatietraining en het vinden van werk. Ik zit samen met Wouter om te praten over zijn leven, zijn motivatie om de arbeidsmarkt te diversifiëren, het succes van de gemeenschap bij HackYourFuture, wat hij heeft geleerd in de afgelopen 2,5 jaar, en wat het betekent om lid te zijn van A Lab.

Hallo Wouter, vertel eens iets over jezelf. Hoe ben je bij HackYourFuture terechtgekomen?

Ik werk nu 2,5 jaar bij HackYourFuture. Daarvoor heb ik journalistiek gestudeerd en een master in internationale betrekkingen (politicologie) behaald. Ik ben altijd geïnteresseerd geweest in economie en politiek, vooral in hoe we voorwaarden en kansen kunnen creëren voor mensen die helaas niet in de juiste omstandigheden zijn opgegroeid om de keuzes te maken die ze zouden willen maken.

Waar komt die gedrevenheid en interesse vandaan?

Voordat ik bij HackYourFuture begon, heb ik 4,5 jaar in de ontwikkelingshulp gewerkt. Veel van de veldgerelateerde projecten hadden goede bedoelingen, maar bereikten vaak niet de doelen die ze zouden moeten bereiken. Op een gegeven moment wilde ik gewoon deel uitmaken van een project waar ik echt in geloofde. Toen zag ik de vacature voor Partnership Manager bij HackYourFuture. Ik volgde de organisatie vanaf het begin en geloofde echt in haar missie. Ik kreeg de baan en verhuisde van Nairobi naar Amsterdam.

In Nederland is er veel vraag naar softwareontwikkelaars, maar er komen ook veel getalenteerde en gemotiveerde mensen naar Nederland die geen baan kunnen vinden. Wij combineren deze twee problemen in één oplossing. Mijn taak was om afgestudeerde studenten te helpen bij het vinden van werk. Het gaf me de kans om mensen te helpen kansen voor zichzelf te creëren. Vorig jaar werd ik Managing Director en momenteel werk ik samen met een zeer getalenteerd team van 4 fulltime medewerkers en meer dan 50 vrijwilligers, de ruggengraat van HackYourFuture.

No items found.
No items found.

Aangezien je studenten voornamelijk vluchtelingen zijn, neem ik aan dat je heel wat indrukwekkende verhalen hebt gehoord. Hoe ga je daarmee om?

Toen ik netbij HackYourFuture begon, was dat wel even wennen. Maar al snel ontdekte ik dat het fantastische aan onze organisatie is dat we niet zozeer vasthouden aan die verhalen van moeilijkheden. Mensen willen vooruit en niet constant stilstaan bij het verleden. Integendeel - ze willen een frisse start maken, en door te leren programmeren en huiswerk te bespreken, helpen we hen daarbij.

De meeste mensen bij HackYourFuture hebben een andere, maar gedeelde ervaring, omdat ze hun land hebben moeten verlaten - ze delen een gemeenschappelijke interesse: programmeren. Draagt deze combinatie bij aan een gevoel van gemeenschap binnen je lessen?

Absoluut. We realiseren ons dat de eerste stap naar integratie een baan is. Het is het startpunt dat zorgt voor zelfvertrouwen, structuur en de mogelijkheid om voor je naasten te zorgen - een cruciale stap in het ingewikkelde proces van integratie. Natuurlijk is integratie veel groter dan alleen werk. Het gaat ook over het vormen van je eigen identiteit binnen de samenleving, het leggen van verbanden en een gevoel van 'erbij horen'. Daarom is het bevredigend wanneer afgestudeerden ons vertellen hoe HackYourFuture hen heeft geholpen vrienden voor het leven te maken. Dat geldt ook voor mij; ik heb heel wat mensen ontmoet die nu goede vrienden van mij zijn geworden.

Jouw organisatie is gebaseerd op het onderwijzen van anderen. Wat heeft je ervaring met HackYourFuture je de afgelopen jaren geleerd?

Hoewel het misschien cliché klinkt, heb ik geleerd dat gerichte inspanning enorme vooruitgang mogelijk maakt binnen een relatief korte tijdspanne. Veel van onze studenten hebben geen voorkennis van programmeren. Binnen 7 maanden hebben ze echter al hun eerste stage en slechts enkele maanden later werken ze bij gerenommeerde bedrijven en verdienen ze een vast inkomen. Vooral in de huidige samenleving zijn focus en het vermogen om afleidingen te negeren essentiële vaardigheden geworden.

No items found.
No items found.

Oprichter Gijs Corstens verklaarde in een interview met NOS dat programmeurs snel moeten kunnen leren en zich moeten kunnen aanpassen. Denk je dat jouw studenten hierin een voorsprong hebben, gezien hun ervaringen waarbij ze zich snel moesten aanpassen, hun eigen land moesten ontvluchten en moesten integreren in een nieuw land?

Interessante stelling. Wat onze studenten betreft, denk ik dat ze net als iedereen zijn: je hebt mensen die hun huiswerk maken en mensen die dat niet doen. Het woord vluchteling is slechts een etiket. Net als bij Nederlanders heeft het niet zoveel zin om te generaliseren. Deze mensen zijn niet voor niets naar Nederland gekomen en ze zijn hier nu om te blijven. We moeten ervoor zorgen dat het werkt. Dat gezegd hebbende, hebben we een grondig selectieproces. En om zo snel te kunnen leren en zo vastberaden te zijn als onze studenten, na veel tegenslag in je persoonlijke leven, spreekt boekdelen over het karakter van HackYourFuture-afgestudeerden. Bedrijven mogen blij zijn dat ze hun CV toegestuurd krijgen.

Terugkijkend op 2,5 jaar bij HackYourFuture, wat zou je dan een van de mooiste of meest inspirerende momenten noemen?

Ik vind het echt inspirerend om te zien hoe afgestudeerden hard werken, een baan vinden en onze steun niet meer nodig hebben. Ook geniet ik ervan om met mijn collega's samen te werken. Ze tonen een oprecht gevoel van toewijding en verantwoordelijkheid voor de organisatie. Dat draag ik niet alleen. Toen ik bij HYF begon, werd ik vooral gedreven door de positieve maatschappelijke impact die we proberen te bereiken. Maar ik heb geleerd dat omringd zijn door getalenteerde en gedreven mensen minstens 50% bijdraagt aan mijn voldoening.

Wat maakt onze community bij A Lab zo bijzonder voor jou?

We zitten pas sinds november 2019 in het gebouw, maar tot nu toe bevalt de informele setting ons erg goed. Het jaarlijkse kerstdiner-evenement was een heel groot succes, evenals de Lab Crawl. Ik denk dat waar ik en mijn team het meest van genieten, is dat A Lab een gemeenschap is van mensen die uit alle lagen van de bevolking komen. Dat is iets wat tegenwoordig heel zeldzaam is. Een prachtige ruimte met een diverse mix van mensen in het centrum van Amsterdam is uniek en moet behouden blijven. A Lab vertegenwoordigt voor mij het Amsterdam waar ik als kind naar opkeek toen ik opgroeide in een klein dorp in het noorden van Nederland. Met de stijgende huizenprijzen en gentrificatie van tegenwoordig, is A Lab een van de factoren die Amsterdam toegankelijk en open-minded houdt.

Heb je al samengewerkt met andere members van A Lab?

Zeker weten. We hebben contact met WeAreKeen om te kijken hoe we elkaar kunnen helpen, omdat zij veel werk doen in de techsector en recruitment. Ook hebben we contact gehad met Le Wagon, een commerciële codeerschool.

Hoe ziet de toekomst eruit voor HackYourFuture?

Natuurlijk willen we eerst door de Covid-crisis heen komen. Bedrijven hebben hun wervingsprocessen stilgelegd, dus we moeten extra hard werken om ervoor te zorgen dat onze studenten een leuke baan vinden zodra ze afstuderen. We willen ook graag het niveau van ons onderwijs nog verder verbeteren, om onze studenten nog beter voor te bereiden op hun toekomstige baan. We bieden veel technische training, maar we willen ook de nadruk leggen op het ontwikkelen van soft skills.

Als we het over een visie hebben, streven we ernaar bij te dragen aan een verbeterde en gediversifieerde arbeidsmarkt. Veel bedrijven posten bijvoorbeeld op hun LinkedIn-profiel dat ze Black Lives Matter en inclusiviteit steunen, maar als ik ze een CV stuur van iemand met een vluchtelingenachtergrond, kijken ze er vaak niet eens naar. We willen bijdragen aan een alternatieve visie op Human Resource Management en meer in het algemeen op ondernemerschap. Een visie waarin er wat minder focus is op de korte termijn, maar wat meer ruimte voor toekomstig potentieel en vriendelijkheid.

No items found.
No items found.

#WhereCuriousWorks