Door te klikken 'Accepteer alle cookies', gaat u akkoord met het opslaan van cookies op uw apparaat om de navigatie op de site te verbeteren, het gebruik van de site te analyseren en te helpen bij onze marketinginspanningen. Bekijk onze Privacy Policy voor meer informatie.

A Lab Nieuwsjaarsevent: Bring it on, 2025!

Community

Verhalen van:

Interview door:

January 24, 2025

Op 23 januari luidden we tijdens een goedbezochte middag het nieuwe jaar in bij A Lab. Samen onderzochten we hoe we in 2025 nog meer creatieve, sociale en duurzame impact kunnen maken. We blikten onder leiding van Eva Verboon vooruit, spraken met members en er lieten ons inspireren met verhalen, ervaringen en theater. Lees hier een recap van de avond. Heb je vragen, gedachten of ideeën? Loop gerust binnen.

In deze recap:

* Blik vooruit met Árpád: wat kun je komend jaar in A Lab verwachten? 

* Lees meer over de waarde van een community met Ahmet Polat

* Ontdek hoe samenwerken nieuwe deuren opent met Britta Möller en Doruk Eker;

Minouche Besters start een initiatief voor verbinding & onderlinge inspiratie;

* En Live Your Story opent ogen met impactvol theater.

1+1 =3 | Met Árpád Gerecsey, directeur van A Lab

"12 jaar geleden begon A Lab op Overhoeks met de opdracht om als broedplaats betaalbare werkplekken te bieden aan creatieven. Sinds 10 jaar mag ik daar als directeur van de Stichting A Lab aan meehelpen. De Gemeente is zich bewust van het belang van de creatieven voor de stad en gaf ons opdracht minimaal 40% van de members uit de creatieve sector te laten komen. Inmiddels vinden ruim 300 mensen hun werkplek bij A Lab, wij hebben daarbij bewust gekozen de overige 60% niet aan puur commerciële partijen uit te geven, Het gebouw is gevuld met mensen die allen op hun eigen manier iets willen bijdragen aan de samenleving. Afgelopen jaar hebben wij dan ook besloten juist dat te formaliseren in de statuten. Onze nieuwe opdracht: ‘het faciliteren van impact makers’, daar horen de betaalbare werkplekken natuurlijk nog steeds bij, maar ook de verbinding tussen onze members onderling, de impact op de buurt, de stad en het land zijn nu van belang. Wij gaan aan de slag met members, zodat zij kunnen hun doelen nog beter kunnen realiseren."

Árpád Gerecsey, A Lab

Eva: En wat is voor komend jaar de ambitie? Ik hoorde iets over ‘van wij, naar een grotere WIJ’?

Árpád: “Klopt, we blijven natuurlijk gewoon werkplekken en evenement- en vergaderruimten aanbieden waar hard gewerkt kan worden. Maar we geloven er juist in dat we allemaal nog meer impact kunnen maken, als we de kracht van de gemeenschap kunnen activeren. Wanneer members elkaar beter weten te vinden, hun kennis en expertise delen en hun netwerk openen. Dan wordt 1+1 zomaar ineens 3. Het team van A Lab organiseert veel, maar het is ook een klein team met grote ambities. We geloven dat we nog meer kunnen en nog succesvoller worden als we dat met alle members te doen. Vanaf dit jaar gaan we daar op inzetten. Van ‘we’ naar ‘WIJ’ dus.”

Hoe kunnen members meedoen en meedenken?

Árpád: “We beginnen met iedereen te vragen ‘Wat heb je nodig?’ en ‘Wat kun je bijdragen?’ We komen daarvoor bij iedereen langs. En om de members in staat te stellen nog makkelijker bij te dragen of te ontvangen, gaan we ook een aantal gereedschappen ontwikkelen. Een belangrijke rol ligt daar voor de zogenaamde ‘Collectieven’, waarin ook members vorm geven aan wat we doen bij A Lab. Sommige collectieven ken je misschien al, zoals bijvoorbeeld bij het kerstfeest, dat georganiseerd wordt door een groep members, dat heet nu het KerstCollectief. Het Tuintjescollectief zorgt voor het onderhoud van de nieuwe geveltuin. Of neem het DuurzaamheidsCollectief dat zich inzet om het gebouw duurzamer te maken en zo milieubewust mogelijk te werken. Of het VerbouwingsCollectief waarmee we de aanstaande verbouwingen in A Lab voorbespreken. Er zijn dus al wat initiatieven, maar we staan altijd open voor meer. Want juist members weten en merken wat beter, anders of slimmer kan. Ik hoop binnenkort op een ProgrammaCollectief en zie de eerste signalen rondom een CommunicatieCollectief ontstaan”

“Om beter te begrijpen wat nodig is gaan we dus ook met iedereen in A Lab in gesprek. We hebben het over wat je nodig hebt om te groeien, maar ook wat hoe jij anderen binnen de gemeenschap kan helpen. Dat kunnen evenementen, kennis of samenwerkingen zijn. We kijken daarbij niet alleen binnen de muren van ons gebouw. De community is groter, we zitten hier in Noord; een stadsdeel dat komende jaren met nog eens 25% zal groeien. Maar intussen zijn er ook veel problemen, zoals armoede, slechte woningen en energietransitie. We willen ook de buurt opzoeken en daar een bijdrage leveren. We zijn met zo’n 330 getalenteerde mensen, samen kunnen we toch fantastische oplossingen bedenken voor de dingen die hier spelen?!”

“Tot slot gaan we ook nog wat andere stappen nemen om de dynamiek binnen de gemeenschap te vergroten. Voorheen konden nieuwe organisaties maximaal 12 mensen groot zijn, dat gaan we terugbrengen naar, in principe, niet meer dan 6 mensen voor organisaties die nieuw binnen komen. We denken over nog enkele werkhotels erbij, kijken uit naar de positieve effecten van de verbouwingen en hebben voor impactvolle evenementen een extra kortingsstructuur bedacht. Maar de mooiste ideeën komen natuurlijk niet van ons, maar vanuit de community, dus kom maar op!“

Je vindt Árpád in Lab 003

"De mooiste ideeën komen natuurlijk niet van ons, maar vanuit de community, dus kom maar op!“
No items found.
No items found.

De waarde van een community | met Ahmet Polat

Met de Polat Foundation maakt Ahmet impactvolle verhalen en documentaires en zoekt daarin naar verbinding tussen culturen en disciplines. Ook is hij eindredacteur bij Omroep HUMAN.

Hoe ben je bij A Lab terechtgekomen?

Ahmet: "Ik kwam in 2015 naar Nederland, daarvoor woonde ik in Istanbul. Er was daar niks geregeld of georganiseerd, dus je moest echt met de community werken, anders kreeg je niks voor elkaar. Toen ik in 2016 in A Lab uitgenodigd werd voor een talk, kreeg ik de vraag of ik niet een studio nodig had. 'Een studio, waarvoor?' dacht ik nog. Het bleek ook niet de studio zelf, maar de community die ik nodig had en die mij overtuigde om bij A Lab te komen. En zo ontstond de Polat Foundation."

Ahmet Polat (Polat Foundation, S07)

Wat is voor jou de waarde van A Lab?

"Ik werk graag samen met mensen en de talenten in het gebouw. Voor workshops, op projecten, om samen geld in te zamelen, kennis te delen, of gewoon om dingen voor elkaar te krijgen. Het gaat hier echt om delen. Het is niet transactioneel of competitief, maar veel socialer: je investeert in een ander, zonder iets terug te krijgen. Niet nu, maar wie weet later, als je zelf hulp nodig hebt.

Bovendien weet je nooit welk gesprek tot welk idee leidt. Hier worden allerlei evenementen georganiseerd over thema’s die op andere plekken nog niet eens op de kaart staan. Mensen lopen voor. Ideeën voor bijvoorbeeld een TV programma als AI Love dat nu op NPO te zien is, komen niet letterlijk van hier, maar het zaadje is wel hier gepland en ze zijn geïnspireerd door events die hier plaatsvonden."

Heb je advies voor members met een volle agenda’s?

Ahmet: "Zet in elk geval je deur open; er loopt altijd wel iemand rond. En kom naar dingen die georganiseerd worden. Mijn favoriet was de Coffee & Croissant om 8.30 bij the Coffee Virus, of soms in de Kaleidoscope. Gewoon even bijpraten of er werden ideeën gepitcht. Maar het belangrijkste is wel: Just show up: ga zitten, praten en kijk wat er ontstaat."

Je vindt Ahmet in Lab S07.

De kracht van samenwerken | met Britta Möller en Doruk Eker

Britta Moller zit sinds 2015 in A Lab, in eerste instantie met haar eigen graphic design studio, maar inmiddels als autonoom kunsteraar op de 3e verdieping. Doruk werkt bij Orb Amsterdam en zit sinds 2020 in A Lab. Met creatieve technologie ontwikkelen zij indrukwekkende creatieve ervaringen, bijvoorbeeld voor musea, universiteiten, ziekenhuizen of merken.

Jullie hebben vorig jaar sámen meegedaan aan het Pop up festival. Hoe is dat tot stand gekomen?  

Doruk: We hebben een mini expositie gemaakt met Britta’s werk. Daarbij mixten we realiteit en technologie en met VR brillen konden mensen dat ervaren. Árpád bracht ons in dit geval met elkaar in contact. We raakten in gesprek en werden we allebei helemaal enthousiast.

Doruk Eker (Orb, Lab 202) en Britta Möller (Lab 301)

Hoe pakte het uit, en wat heeft het jullie opgeleverd?

Britta: "De samenwerking zorgde voor een geweldig eindresultaat. Ieder had z’n eigen ding en samen werd het dit. Ik vond het ook geweldig om te ervaren dat mensen het echt willen zien en er enthousiast van werden, net als in een museum." 

Doruk: "Het was zo goed om te zien dat de technologie ook hiervoor weer geschikt blijkt te zijn. Dit experiment op kleine schaal helpt ons weer verder: het is een nieuwe discipline waar we wat mee kunnen, dus levert weer nieuwe kansen op."

Hebben jullie nog advies voor andere members?

Britta: "Ik was er zelf helemaal niet van, de deur openzetten of zomaar contact zoeken. Inmiddels heb ik ervaren dat het allemaal niet zo spannend is én dat het me veel brengt. Dat gun ik iedereen. Dus ik zou zeggen: open de deur en ga gewoon dat gesprekje aan."

Je vindt Britta in Lab 301 en Doruk bij Orb in Lab 202

Britta x Orb voor het Pop Up Festival 2024
Bekijk de after movie van Britta & Orb voor het Pop Up Festival
No items found.
No items found.

You’re invited! | met Minouche Besters

STIPO werk aan betere steden. Of het nu gaat om een transformatie van een bestaand stukje stad of het werken aan placemaking op een plein. Minouche: "We hebben gesprekken met mensen in de buurt, bijvoorbeeld over hoe gebouwen eruit moeten zien. Er komt altijd input van de mensen uit de community, maar we werken ook met de beleidsmakers en navigeren tussen beide groepen.”

Je hebt een initiatief bedacht, waarmee jullie actief willen bijdragen aan de A Lab community, vertel eens?!

Minouche: We zitten echt met veel plezier in A Lab en willen graag meer samenwerken, maar... we hebben het druk, veel projecten en werken hard. Tel daar nog een prive leven bij op en... zo waren we vaak absent bij activiteiten. We willen dat zo graag anders, maar waarom lukt het ons niet? Dus we besloten: het kerstdiner is voor iedereen verplicht! En dat bleek een hele goede start want iedereen vond het geweldig!"

“Dat smaakte naar meer. Dus we hebben het volgende bedacht: in A Lab zijn veel meer mensen die raakvlak hebben met ons vakgebied. Mede A Labbers die zich bezig houden met architectuur, stedelijke ontwikkeling, armoede in de stad of duurzaamheid. We willen inspireren en geïnspireerd raken. En lunchen doen we toch, dus laten we daar een netwerkmoment van maken. Daarom introduceren we de Urban lunch, elke laatste donderdag van de maand!" 

De eerste Urban Lunch op 30 januari was een hele gezellige kennismaking met verschillende urbanists in A Lab. De eerste volgende Urban Lunch is op 27 februari om 12:30 in 210. Iedereen is welkom!

Je vindt Minouche bij STIPO in Lab 210

Minouche Besters STIPO Lab 210
Minouche Besters - STIPO, Lab 210

Impactvol theater | Performance van Live Your Story

Jullie maken theater om de wereld inclusiever te maken. Kun je ons wat meer vertellen?

Sarah:We maken impact met theatervoorstellingen. Het doel is om een wereld te creëren waarin mensen echt zichzelf kunnen zijn; 'in volle glorie' noemen we dat. We willen mensen overtuigen dat er niet één waarheid is, maar mensen helpen om zich open te stellen en een gesprek te starten met mensen die anders denken of andere waarden hebben. Dat doen we met een breed scala aan voorstellingen en de gesprekken die we daarna altijd voeren over het onderwerp. We zijn met best een grote groep van zo'n 50 acteurs, die allemaal bij ons werken omdat ze zich betrokken voelen bij onze thema's. En we hebben een klein team in het werkhotel, maar je kunt ons hier ook in de avonden of het weekend vinden voor repetities.  

Waar kunnen jullie theatervoorstellingen bekeken worden?

Sarah: “We begonnen met voorstellingen op middelbare scholen in heel Nederland, over o.a. seksuele diversiteit, racisme en gender. Maar daar kwamen ook bedrijven bij, zoals NOC*NSF waardoor we ook volwassenen bereiken. Al onze voorstellingen gaan over inclusie en diversiteit.”

Tijdens het nieuwjaarsevent speelde Live Your Story drie scenes, uit allemaal verschillende voorstellingen en met andere doelgroepen, maar allemaal gingen ze over beter samenwerken. Over bewustwording, je meer openstellen, luisteren naar een ander en het spreken van dezelfde taal.

Je vindt Sarah Schaeffer in het Workhotel

No items found.
No items found.

#WhereCuriousWorks