Door te klikken „Accepteer alle cookies”, gaat u akkoord met het opslaan van cookies op uw apparaat om de navigatie op de site te verbeteren, het gebruik van de site te analyseren en te helpen bij onze marketinginspanningen. Bekijk onze Privacybeleid voor meer informatie.

In gesprek met Devika Partiman: waarom iedereen moet stemmen op een vrouw

Community

Verhaal van:

Interview door:

November 10, 2023

In Nederland zijn vrouwen in de politiek ondervertegenwoordigd. Sinds 2002 is het aantal vrouwen bij verkiezingen voor de Tweede Kamer met 3% gedaald en sinds 2010 zelfs met 11,7%, waardoor het totaal op 31% vrouwen uitkomt. In gemeenteraden is het aandeel vrouwen vergelijkbaar, met 31,62%. Ik zit samen met Devika Partiman, een Lab-lid en oprichter van Stem op een Vrouw, om te praten over het belang van vrouwenvertegenwoordiging in onze regering, waarom dit gunstig is voor iedereen, en hoe we meer vrouwen kunnen laten verkiezen in de Tweede Kamer bij de komende verkiezingen.

Hey Devika, voordat we ingaan op je huidige werk, zou ik graag willen weten wie Devika was voordat ze Stem op een Vrouw oprichtte.

Oorspronkelijk was ik festivalproducent. Ik studeerde event management en werkte aan diverse producties zoals Magneet festival, IDFA (International Documentary Filmfestival Amsterdam) en Roots festival; voornamelijk gericht op evenementen binnen de muzieksector.

Oorspronkelijk was ik festivalproducent. Ik studeerde event management en werkte daarna voor verschillende producties zoals Magneet festival, IDFA (International Documentary Filmfestival Amsterdam) en Roots festival; voornamelijk voor evenementen binnen de muzieksector.

Je liet je inspireren door Suriname om Stem op een Vrouw op te zetten. Kun je daar wat meer over vertellen?

Ik was op bezoek bij familie in Suriname en besloot een dag naar een museum te gaan. Daar trok een flyer uit 1996 mijn aandacht. Er stond: 'Vrouwen vormen de helft van de bevolking, maar zijn niet vertegenwoordigd in de Nationale Assemblee. Kies bewust, stem op een vrouw.' Het was een flyer van de Surinaamse vrouwenorganisatie Vrouwen Parlement Forum.

Ik nam een foto van de flyer en eenmaal terug in Nederland bleef de boodschap in mijn hoofd hangen. Ik begon me af te vragen hoe het zat met de vertegenwoordiging van vrouwen in onze regering. Ik ontdekte dat het percentage gekozen vrouwen daar schrikbarend laag was, wat ik verbijsterend vond. Met de verkiezingen voor het Huis van Afgevaardigden in aantocht, besloot ik actie te ondernemen. Als activist op andere terreinen bracht ik een kleine groep mensen bij elkaar om een campagne op te zetten die mensen in Nederland aanmoedigde om op een vrouw te stemmen. Zo is Stem op een Vrouw in 2017 ontstaan. Sindsdien zijn ons team en onze activiteiten enorm gegroeid. Ik heb nu een team van 10 mensen en tijdens verkiezingstijd werken we met ongeveer 30 vrijwilligers!

Waarom is het van belang dat er een grotere vertegenwoordiging van vrouwen in de politiek is?

Het parlement moet een afspiegeling zijn van de maatschappij die het vertegenwoordigt. Op die manier weten mensen dat hun stem gehoord wordt en dat hun belangen worden vertegenwoordigd. Onderzoek toont duidelijk aan dat een diverse groep politici en een goede vertegenwoordiging van vrouwen leidt tot beter beleid, niet alleen voor vrouwen, maar voor iedereen. Bovendien is het belangrijk voor iedereen om politici te zien die op hen lijken en die denken zoals zij. Vooral voor kinderen zijn zulke rolmodellen van groot belang.

Helaas is de huidige verhouding niet in balans. Er zijn te weinig vrouwen om een volledige impact te hebben op beslissingen, die eigenlijk allemaal van belang zijn voor vrouwen, en om altijd het perspectief van verschillende vrouwen in overweging te nemen. Daarnaast is er een gebrek aan zichtbaarheid en diversiteit onder de vrouwen die al zijn verkozen.

Je zou kunnen stellen dat mannen vrouwen kunnen vertegenwoordigen. Dat is zeker waar, maar als je het omdraait en er slechts 150 vrouwen in het Huis van Afgevaardigden zouden zitten, dan zouden mannen zich waarschijnlijk realiseren dat dit niet de juiste balans is. Verschillende mensen vullen elkaar aan en vertegenwoordiging moet evenwichtig zijn.

Ik kan me voorstellen dat je vaak kritiek krijgt van mannen - en misschien ook van sommige vrouwen - over wat je probeert te bereiken. Welke opmerking of kritiek zou je voor eens en altijd willen ontkrachten?

Een veelvoorkomende kritiek is: 'Moet het niet gaan over kwaliteit in plaats van geslacht?' We hebben deze vraag ongetwijfeld al meer dan duizend keer gehoord, en ook al meer dan duizend keer beantwoord. Ik zeg altijd: Natuurlijk gaat het om kwaliteit. Waarom zou je stemmen op iemand die volgens jou niet gekwalificeerd is? Onze campagne is niet 'Stem op een vrouw die je niet gekwalificeerd vindt'.

Het probleem ligt vaak bij het collectieve idee van wat kwalificatie inhoudt. Dit idee komt voort uit het verhaal dat er maar één persoon op de lijst staat die de beste is, en dat is meestal de kandidaat die bovenaan staat. Maar dit is niet waar onze democratie om draait. Kwaliteit in onze democratie betekent dat alle mensen op de lijst elkaar aanvullen.

Onze boodschap is niet om lukraak een vrouw te kiezen en op haar te stemmen, maar om iemand te kiezen die bij je past. En als die persoon een vrouw is, dan stem je zowel voor kwaliteit als voor meer gelijkheid. Bovendien hebben veel mensen op kandidaten gestemd die bovenaan de lijst stonden, zonder vaak echt te weten waar ze voor staan of wie de andere kandidaten zijn..

Dus ja, stemmen gaat over kwaliteit, maar waarom betekent dat dat je niet op een vrouw mag stemmen? Een betere vertegenwoordiging van alle mensen zorgt voor beter beleid. Stemmen voor een meer divers parlement verbetert de kwaliteit van het beleid.

Geen items gevonden.
Geen items gevonden.

Je hebt een campagne opgezet om mensen bewust te maken van 'voorkeursstemmen'. Kunt u mij vertellen wat dit inhoudt en hoe dit de kans vergroot dat er meer vrouwen worden gekozen?

Mensen die het belangrijk vinden dat er meer vrouwen in de politiek worden gekozen, stemmen vaak op de eerste vrouw op de lijst. Dat is natuurlijk een mooi gebaar, maar die vrouw staat al hoog op de lijst en heeft jouw stem niet nodig.

Met onze campagne moedigen we mensen aan om op vrouwen te stemmen die lager op de lijst staan, om zo extra vrouwen in het Huis van Afgevaardigden te krijgen. Hoe werkt het? Ten eerste moet je één of misschien een paar politieke partijen vinden waarop je wilt stemmen. Ten tweede kijk je naar de peilingen. Op hoeveel zetels staat de partij van jouw voorkeur? Kijk ten slotte naar de vrouwen onder het aantal zetels. Zij hebben jouw voorkeurstem nodig om gekozen te worden.

Op onze website www.stemopeenvrouw.com, die ook in het Engels beschikbaar is, vind je een overzicht van alle politieke partijen en vrouwelijke kandidaten.

Waarom is het percentage vrouwen in het Huis van Afgevaardigden de afgelopen 20 jaar gedaald?

Over het algemeen stemmen mensen de laatste jaren meer op vrouwen. Maar sommige politieke partijen - vaak rechtse en/of christelijke partijen - maken gewoon geen prioriteit van het vinden en aantrekken van vrouwen als kandidaten. Het zijn precies die partijen die een laag percentage vrouwen op hun kandidatenlijst hebben die de afgelopen jaren groter zijn geworden. Daarom is het percentage vrouwen gedaald.

Wat vind je het leukste aan je werk?

Het weten dat we echt iets veranderen. Ook vind ik het leuk om met jonge ambitieuze vrouwen te werken. We hebben honderden extra vrouwen verkozen en politiek actief gekregen. Ik heb veel gesprekken gehad met jonge mensen die achter onze stemstrategie kwamen en zich sindsdien meer bewust zijn geworden van de individuele kracht van hun stem. Ze doen actief onderzoek en zijn kritischer geworden in aan wie ze hun stem geven. Dat is iets waar ik heel blij mee ben.

We zijn erg blij dat team Stem op een Vrouw A Lab heeft gekozen als plek om vanuit verder te werken. Wanneer zijn jullie member geworden en hoe is jullie keuze op A Lab gevallen?

We zijn hier sinds januari 2019 gevestigd. We zochten naar een centrale kantoorruimte die goed bereikbaar was, en A Lab trok onze aandacht vanwege de ligging pal naast het centraal station. We voelden meteen een klik met Lucas, de directeur van A Lab, en met Ismay, de voormalige community manager. Je kunt echt zien dat team A Lab enthousiast is over wat iedereen doet. Jullie steken veel energie in het creëren van een ruimte die progressieve ideeën stimuleert en progressieve organisaties huisvest. Daarnaast is A Lab erg flexibel in het zoeken naar een type lidmaatschap dat bij onze situatie past, wat perfect is voor een kleine en groeiende stichting.

Heb je al samengewerkt met andere members van A Lab?

In 2022 bood Zeppa aan om aan onze campagnestijl en website te werken. We hebben hun kader en strategische tips gebruikt voor onze huidige website, dus daar zijn we erg blij mee. Bovendien is het leuk om andere mensen in de community te kennen die zich binnen de progressieve beweging bevinden, zoals Hedy Tjin en Arjun Chadha. Het is fijn dat je elkaar kunt vinden.

We kijken erg uit naar jullie aankomende evenement in De Politieke Tuin, De Tolhuistuin, op 16, 17 en 18 november. Kun je ons daar meer over vertellen?

De Politieke Tuin is een politieke ruimte waar we drie speciale verkiezingsprogramma's organiseren met Stem op een Vrouw! Drie dagen achter elkaar nodigen we verschillende sprekers en vrouwelijke kandidaten uit om met ons en de bezoekers te komen praten. Op donderdag hebben we vrouwenorganisaties Women Inc. en ActionAid uitgenodigd om hun analyse te geven van de politieke partijen die meedoen aan de verkiezingen. Ze hebben alle programma's doorgenomen om te zien wat de verschillende partijen van plan zijn te doen voor gendergelijkheid. Op vrijdag hebben we Sara Nasrawi, een jongerenvertegenwoordiger, uitgenodigd om te praten over haar ervaringen als jonge en actieve burger. En op zaterdag hebben we Titia Hoogendoorn uitgenodigd, die een 'politiek-voor-dummies' toespraak zal houden en alle vragen zal beantwoorden die je normaal gesproken niet durft te stellen over politiek. En op alle dagen kun je ook vrouwelijke kandidaten van verschillende partijen ontmoeten!

Wat hoop je te bereiken met dit evenement?

Ik wil mensen samenbrengen om op een leuke en informele manier te praten over politiek en de komende verkiezingen! En natuurlijk willen we dat mensen begrijpen waarom het belangrijk is om te kijken naar wat jouw politieke partij van plan is op het gebied van gendergelijkheid. Veel politieke beslissingen hebben namelijk invloed op vrouwen en vrouwenrechten, maar hier wordt vaak te weinig aandacht aan besteed. Ik denk ook dat het een unieke kans is om kandidaten in zo'n kleine ruimte te ontmoeten, zodat je echt de kans krijgt om met ze te praten.

Welke andere collectieven, groepen of mensen op het gebied van diversiteit in de politiek moeten we volgen?

Er zijn er gelukkig veel! Als je wilt weten waar verschillende partijen staan op het gebied van gendergelijkheid, ga dan naar de tools stemgendergelijkheid.nl en de Feministische Partijwijzer. Als je wilt weten welke partijen er verkiesbaar zijn en informatie zoekt over hun kandidaten, gebruik dan de stemhulp van Stem op een Vrouw (op onze homepage). Hier zijn ook een aantal Instagram-accounts om te volgen:

Bedankt dat je de tijd hebt genomen om ons te vertellen over Stem op een Vrouw. Uw passie voor het bevorderen van vrouwenparticipatie is inspirerend en we hopen dat uw inspanningen meer mensen zullen blijven aanmoedigen om vrouwen te steunen en op hen te stemmen. We kijken uit naar de positieve invloed van jullie werk bij de komende verkiezingen!

Geen items gevonden.
Geen items gevonden.
Geen items gevonden.
Geen items gevonden.

#WhereCuriousWorks